Vivian Maier, Bir Otoportre İncelemesi

4 Ekim 2013 Cuma

Fotoğraf Yarışmalarını Nasıl Kazanabilirsiniz?

Fotoğrafa ilk başladığınız zamanlarda arkadaşlarınızın beğenmesi hoşunuza gider, daha sonra fotoğraf paylaşım sitelerinde ve sosyal medya’da ses getirmeye başlarsınız. Ancak bunlar bir yerde sizi artık tatmin etmemeye başlar. Ne kadar iyi bir fotoğrafçı olduğunuzu daha çok insana göstermek istersiniz. Bunun için de fotoğraf yarışmalarına girmeye başlarsınız.

Fotoğraf yarışmaları iki açıdan önemlidir. Birincisi ve asıl olanı isminizi ve işlerinizi profesyonel insanlara tanıtmak ikincisi ise maddi, manevi olarak bir kazanç sağlamak.

Ben yaklaşık 3 yıldır fotoğraf yarışmalarına giriyorum. Ancak son bir yılda çeşitli dereceler, sergilemeler, ödüller almaya başladım. Geçen yıllarda fotoğrafçı olarak çok mu kötüydüm? Tabi ki yıllar geçtikçe daha iyi fotoğraflar çekiyorum ancak temel sorun kötü olmam değil, yarışmalarda önemli olan bazı noktaları gözden kaçırmam idi.

Gifsad Fotomaraton 3.sü

Sizlere deneyimlerim sonucu fotoğraf yarışmalarından nasıl başarı sağlayabileceğinizi gösteren bir liste hazırladım. Buyurun başlayalım…

1. Kuralları oku

Öncelikli olarak yarışmanın şartnamesindeki kuralları çok dikkatli okuyun. Sonra baştan bir daha okuyun. Özellikle fotoğrafın ebatları, numaralandırma, isimlendirme gibi konulara özen gösterin. Yoksa daha jürinin önüne gelmeden fotoğraflarınız elenir. FIAP patronajlı yarışmalarda genellikle kurallar bellidir ancak Türkiye’de yapılan yarışmaların çoğunda daha önce ödül alınmamış olması gibi ifadeler vardır. Bunlara uymazsanız TFSF tarafından 1 yıl hak mahrumiyeti cezası alabilirsiniz.

2. Jüriyi tanı

İyi fotoğraf kişiden kişiye değişen bir kavramdır. Sizin en iyi fotoğrafım diye sunduğunuz eser bir profesyonel tarafından gülünç bulunabilir. Fotoğraf yarışmalarından fotoğrafınızı değerlendirecek olan jürinin isimlerini bir arama motorundan aratın(reklam olmasın dedim ama Google it beybi!). Sitelerini inceleyin, fotoğraf tarzlarını araştırın. Yarışmalarda önemli olan sizin ne beğendiğiniz değil jürinin ne görmek istediğidir.

3. Kompozisyon kurallarına uy

Özellikle Türkiye’deki yarışmaların jürileri fotoğraf duayenlerinden oluşur. Büyüklerimiz de kuralcıdır. Güçlü bir fotoğraf güçlü kompozisyonla sağlanır. Bunun için kompozisyon kurallarını yalayıp yutmadan yarışmalarda başarılı olacağınızı sanmayın. Altın orana, üçte bir kuralına özellikle dikkat edin.

Fotografium İnsan Konulu yarışma 1.lik

4. Konuyu ön plana taşı

Kompozisyon kurallarına uyduktan sonra bir diğer önemli nokta da çektiğiniz konunun kadrajı doldurmasıdır. Fotoğraf karesinde çok ufak gözüken bir obje ile yarışmaya girmeyin. Konuyu olabildiğince tek bakışta fark edilecek şekilde ortaya çıkarın.

5. Fotoğrafı Edit’le

Fotoğrafınızı Photoshop’da ya da başka bir programda düzenlerken aşırılıklardan uzak durun. Crop, ton ayarları, brightness, contrast dışında fazla bir değişiklik yapmanıza gerek yok. Hele kurallarda aksi belirtilmedikçe fotoğrafta heal, clone gibi işlemlere girerseniz anlaşıldığı anda fotoğraf yarışma dışı kalacaktır.

6. Konuya sadık kal

Fotoğraf yarışmaları genelde bir konu üzerinde durur. “İstanbul’da yaşam” konulu bir yarışmaya galapagos adalarında çektiğiniz mükemmel bir papağan fotoğrafı ile katılmanız size bir şey kazandırmaz. Fotoğrafınız yarışma konusu ile ne kadar örtüşüyorsa başarı şansınız o kadar fazladır. Ayrıca eğer bir marka yarışmanın sponsoru ise fotoğrafta o markalı bir ürünün görünmesi de size artı puan sağlayacaktır.

7. Kazanmış Fotoğrafları incele

Eğer geleneksel hale gelmiş bir yarışmaya fotoğraf gönderecekseniz önceki yıllarda kazanan fotoğrafları incelemenizde fayda vardır. Hele ki daha önce gitmediğiniz bir şehirle ilgili yarışma ise konu bu fotoğraflar size yol gösterecektir. Amerika’yı yeniden keşfetmeye harcayacağınız vakti daha iyi fotoğraflar çekmek için harcayabilirsiniz böylece.

8. Yaratıcı ve vurucu ol

Yarışmalarda yaratıcı eserler her zaman artı puandır. Herkesin görmediği bir açıdan çekilen klasik bir konu sizi ödüle bir adım daha yaklaştırır. Hem teknik hem de kurgu açısından ilk bakışta fark edilecek fotoğraflar çekmeye çalış.

KHAYYAM INTERNATIONAL EXHIBITION OF PHOTOGRAPHY 2013 Sergileme

9. Hikaye anlat

Fotoğrafların bir hikayesi olması önemlidir. Ancak burada hikayeyi sen değil fotoğraf anlatmalı. Her izleyici için farklı bir hikayesi olursa fotoğraf olmuştur. Yoksa “çocuk vardı annesine gülüyordu çektim, benim için çok güzel bir andı” demen jüri için önemli değildir.

10. Başarısızlıklardan yılma

2008’den beri fotoğraf çekiyorum ve benim çekim şevkimi görüp fotoğrafa merak salan bir çok arkadaş devamını getiremeyip makineyi tozlu rafların arasına kaldırdı. Çünkü şevkleri kırıldı. İstedikleri fotoğrafları çekemediler. Ama sen bunu yapma. İstediğin fotoğrafı çekene kadar savaş. Yarışmalarda başarısız olman, “jüri zaten ayarlanmış, birinci önceden belli” suçlamalarını yöneltip köşene çekilmene neden olmasın. Daha iyisi için savaş. Hiç mi Rocky seyretmedin arkadaşım? O tüm zorluklara rağmen Ivan Drago’yu yenebildiyse biz de başarabiliriz!

Tamam abartmaya da gerek yok bu kadar. İlk başta diyeceğimi sona sakladım. Fotoğraf yarışmalarını bir amaç olarak görüp etafda vahşi batıdaki ödül avcıları gibi dolaşanlar var. Sen öyle olma. Bir araç olarak gör ve fotoğraf sanatında daha iyi bir yere gelmek için onu bir basamak olarak kullan sadece.